De etterlatte: Mange ubesvarte spørsmål

Eldstesønnen ble drept som fremmedkriger i Syria. Nå sitter familien igjen med sorgen og en rekke ubesvarte spørsmål: «Var du redd? Hva var dine siste tanker? Og hva hadde alt dette med Gud å gjøre?»

stilbilde_de_etterlatte

I 2014 ble Damien Clairmont drept i Syria. Canadiske Christianne Boudreau mistet sin sønn. – Hadde jeg tenkt at det var en fare for radikalisering kunne jeg kanskje fått ham til å tvile. I ettertid kan jeg se at faretegnene var mange, men hvordan kunne jeg se de når jeg ikke visste at det var noen fare?

Strengere tolkning
I tre videoer forteller hun om en snill og omsorgsfull sønn. En kunnskapstørst gutt som stilte mange spørsmål og gikk egne veier for å få svar. Sønnen konverterte til islam, noe hun støttet opp om fordi det i starten førte til positive endringer. Han fikk nye venner og sluttet å «gjemme seg nedi kjelleren».

Ting endret seg da han flyttet til et nytt miljø og begynte å gå i en annen moske. Der tolket de islam på en annen måte. Hun hadde likevel ingen grunn til å tvile da Damien fortalte at han skulle dra til Egypt for å studere. Inntil den dagen da alt endret seg.

«Det kom to personer til oss og stilte spørsmål. De sa at de hadde overvåket deg i nesten to år og sa at du hadde dratt over grensen til Tyrkia. De sa at de regnet med at du hadde dratt til Syria for å slåss. Jeg sa du hadde dratt til Egypt for å studere. Jeg kunne ikke se for meg deg holde et våpen – slåss, drepe noen! Men jeg hadde ikke hørt fra deg på en måned. Vet du hvor jeg gikk for å lete etter deg? Jeg gikk inn på rommet ditt – til din datamaskin. Der ble jeg sittende og se gjennom hver eneste video fra Syria på YouTube – jeg presset nesa opptil skjermen for å se om jeg kunne få øye på deg. Hvordan skulle jeg klare å gjøre noe annet – når alt jeg ville var å finne deg – se deg i live? Men jeg så deg aldri

Du ville hjelpe
Slik satt hun i timesvis – i sjokk, sorg, håpløshet og sinne. Snart sprekker nyheten i massemediene om at akkurat hennes sønn er en fremmedkriger for IS. Hun oppsøkes av en journalist som har fått en Twittermelding fra Damien, som fører til enda mer tid foran datamaskinen, uten at hun får svar på de spørsmålene som dukker opp.

«Da jeg endelig snakket med deg på telefonen kunne jeg høre bombene som falt rundt deg. Jeg spurte deg hvorfor og du svarte at du måtte gjøre noe for å hjelpe – at det som skjedde i verden var galt. At det var galt at kvinner og barn ble drept og at du måtte gjøre noe. Du sa at jeg ikke kunne gi deg dårlig samvittighet. Men min Damien: vi ville jo bare at du skulle komme hjem!»

Den 23. desember 2013 ble siste gangen Christianne snakket med sin sønn. Noen uker ut i det nye året ble han drept i Syria. Tilbake sitter Christianne og resten av familien. De føler sønnen tok fra dem en mulighet til å være der sammen med ham i hans siste stund: «Tenkte du på oss i dine siste minutter?» Omtrent en gang i uken ser de fortsatt bilder av ham i aviser. Dette gjør det vanskeligere for familien å komme videre. «Slik det er nå kan vi aldri få sagt farvel. Vi er forlatt i mørket.» På Extremedialogue.org kan du se hele historien i tre ulike videointervjuer: 1, 2, og 3. Der kan du også treffe den tidligere høyreekstremisten Daniel Gallant.